Engelli Öğrenci Birimi - Galeri

Farkındalık Toplantıları / Konferans / Seminer / Çalıştaylar

 

-        Turkcell Karanlıkta Diyalog Müzesi Gezisi

19.10.2022 tarihinde Endüstri Mühendisliği Öğrenci Kulübü konu ile ilgili olarak farkındalık yaratmak ve engellilik noktasına dikkat çekebilmek adına Turkcell Karanlıkta Diyalog Müzesi gezisi tertip etmiş ve bu organizasyon toplam 24 öğrenci ile gerçekleştirilmiştir.

 

-        Karanlıkta Diyaloğu Deneyimliyoruz

09.11.2022 tarihinde danışmanlığını Doç. Dr. Melis OĞUZ ÇEVİK’in yaptığı Beykent Üniversitesi Entas Öğrenci Kulübünün düzenlediği ve Gayrettepe Metro İstasyonunda yer alan Turkcell Karanlıkta Diyalog Müzesine Ayazağa Yerleşkesinden toplam 21 öğrenci ile katılım sağlanmıştır (EK-17). Benzer şekilde öğrencilerde konu ile ilgili olarak farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen bu ziyarette katılımcılar gezi sonrasında duygu ve düşüncelerini belirten ve aşağıda yer alan notları derlemişler ve yaşadıkları bu deneyimi Üniversitemiz internet sayfasında yayınlanmak üzere hazırlamıştır.

 

Pelin Peker, İstanbul Beykent Üniversitesi, Endüstriyel Tasarım Öğrencisi

 “İçeri girdiğim ilk anda bir stres bir gerginlik sarmıştı yürümeye başlayınca herkesin gerginliği ile birlikte karanlıktaki sessizlik de beni bir hayli üzmüştü bu gerginlik birkaç damla gözyaşıyla son bulurken ortama alışmaya başlamış etraftaki seslere kokulara odaklanmaya başlamıştım. Standart bir günde manava gidip alışveriş yaparken aslında meyvelerin kokularının da bizler için ne kadar özel bir hissiyat olduğunu fark etmemiştim. Bu kadar derinden incelemem gerektiğinin bilincine vardım. Dokunduğumuz objelerin renklerinin önemsizliği ile birlikte aslında formlarının ne kadar önemli olduğuna şahit oldum. Yolda yürürken kulaklık takmamam gerektiğini ve elektrikli scooterların aslında bu insanlar için ne kadar problem yarattığını, para birimlerinin boyutlarının ve dokuların önemliliğini, toplu taşımalardaki bazı sessizliklerin ne kadar korkutucu olduğunu, elektrikli arabaların sessizliğinin de hayli sorun yarattığını hissettim. Girişteki ben ile çıktığımdaki ben arasında dağlar kadar fark vardı. Hayatımda bu farkındalığı yarattığım için çok mutlu ve özel hissediyorum.”

 

İclal Hazel Şen, İstanbul Beykent Üniversitesi, Endüstriyel Tasarım Öğrencisi

“İlk girdiğimde ne olacağını tahmin etmemiştim ama girdikten sonra ilk başta çok korktum. Her yer karanlıktı ama duyduğum sesler biraz olsun beni rahatlattı. Benim için çok güzel deneyim oldu. Şu zamana kadar görme engellilerinin hayatlarını o engelle nasıl yaşadığını çok merak etmiştim ama artık çok iyi anlıyorum. İyi ki de gitmişim çok güzel bir anıydı benim için.”

 

Zeynep Görkem Çalışır, İstanbul Beykent Üniversitesi, Endüstriyel Tasarım Öğrencisi

“Arkadaşlarımızla birlikte zifiri karanlığa doğru ilerledikçe ortamdaki sessizlikle hepimiz gerilip panikledik. Fakat konuşmaya başladıkça rahatladığımızda aslında gerçek karanlığın sessizlik olduğunu, sesin ışık görevi üstlendiğini anladığım, bir duyumuzu kaybettiğimizde diğer duyularımızın gerçekten nasıl keskinleştiğini deneyimlediğim, aslında görmüyorken hayal gücümüzün nasıl özgür olduğunu fark ettiğim, kişiliğimde ve tasarımcı bakış açımda çok farklı bir perspektiften bakabilmeme olanak sağlayan bir etkinlik oldu. Tüm insanların deneyimlemesi gerektiğini düşünüyorum. İyi ki gitmişim.”

 

-        Engelsiz İletişim Eğitimi

23.11.2022 tarihinde, Engelli Öğrenci Birimi ve İnsan Kaynakları Müdürlüğü iş birliğinde, İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı, Medya ve İletişim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Asuman KUTLU, Öğrenci İşleri, Fakülte Dekanlıkları, Yüksekokul Müdürlükleri, Öğrenci Dekanlığı, Erasmus Ofisi, Kütüphane gibi öncelikle engelli öğrenci ile birebir iletişime geçme ihtimali olan birimlere Zoom üzerinden “Engelsiz İletişim Eğitimi” sunumunu gerçekleştirmiştir.

 

-        Engelli Bireylerin Yaşam Kalitesi

06.01.2023 tarihinde Öğrenci Dekanlığı Engelli Öğrenci Birimi tarafından Beylikdüzü Yerleşkesi D-314 numaralı konferans salonunda düzenlenen etkinlikte Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Esra KARACA ÇİFTÇİ, “Engelli Bireylerin Yaşam Kalitesi” başlıklı sunum gerçekleştirmiştir.

 

-        Karanlıkta Diyalog

15.05.2023 tarihinde Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Kulübü ve Engelli Öğrenci Birimi konu ile ilgili olarak farkındalık yaratmak ve engellilik noktasına dikkat çekebilmek adına Turkcell Karanlıkta Diyalog Müzesi gezisi tertip etmiş ve bu organizasyon Beylikdüzü Yerleşkesi’nden toplam 24 öğrenci ile düzenlenmiştir.

 

-        Toplumda Engelli Bireylerin Yeri

17.05.2023 tarihinde Üniversitemiz Meslek Yüksekokulu Ortopedik Protez ve Ortez Programı Zoom platformundan “Toplumda Engelli Bireylerin Yeri” başlıklı program hazırlamıştır. Programda Dr. Öğr. Üyesi Mahsun EREN (Fizyoterapi Program Başkanı), Öğr. Gör. Alper AYAS (Fizyoterapi Programı), Öğr. Gör. Sultan İĞREK (Fizyoterapi Programı) ve Öğr. Gör. Tuba EREN (Fizyoterapi Programı) konuşmacı olarak katılım sağlamıştır.

 

-        Suya Adını Yazanlar

19.05.2023 tarihinde İstanbul Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Engelli Bireylerde Spor ve Eğitim Bilimler Derneği (EBSED) ve İstanbul Beykent Üniversitesi iş birliğiyle, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramında “Suya Adını Yazanlar” Yüzme Yarışması düzenlendi. Engelli bireylerin yarıştığı bu organizasyon Türkiye Yüzme Federasyonu Tozkoparan Olimpik Havuzunda gerçekleştirildi. Bu kapsamda 10 gönüllü öğrencinin yanı sıra, milli sporcuların da bulunduğu 50 kişi, yüzme yarışmasında bir araya geldi. (İhlas Haber Ajansı, 16.05.2023/https://www.iha.com.tr/haber-engelli-bireyler-suya-adini-yazacak-1170759)

 

-        Özel Gereksinimli Bireylerde Farkındalık

26.05.2023 tarihinde Odyometri Programı tarafından çevrimiçi olarak “Günlük Hayatta İşaret Dili” başlıklı seminer düzenlenmiştir. Semineri, Odyometri Program Başkanı Pınar ÇELİK yürütmüştür.

 

-        Günlük Hayatta İşaret Dili

07.06.2023 tarihinde Tıp Fakültesi ve Engelli Öğrenci Biriminin katkılarıyla çevrimiçi olarak “Özel Gereksinimli Bireylerde Farkındalık” semineri düzenlenmiştir. Seminerin moderatörlüğünü Tıp Fakültesi Vekil Dekanı Prof. Dr. Nail YILMAZ gerçekleştirmiştir. Seminerde Tıp Fakültesi Vekil Dekanı, Histoloji-Embriyoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Nail YILMAZ “Engelliliğin Biyolojik Tanımı” üzerine, Tıp Fakültesi Tıbbi Biyololoji-Geneik Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Ali Şahin KÜÇÜKASLAN “Engelliliğin Genetik Tanımı” üzerine, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı, Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Dündar Okan YILLAR “Tedavi Şekilleri” üzerine, Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Celal GÜLŞEN “Engelli Bireylerde Eğitim” üzerine, Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Elif YAVUZ “Engelli Bireylerin Hukuki Hakları” üzerine ve Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Şevki SÖZEN “Özel Gereksinimli Bireylerde İstismar” konusunda seminer vermiştir.