ORCID Numarası Kullanım Zorunluluğu Hakkında
Tarih: 19 Ekim 2021

ORCID Numarası Kullanım Zorunluluğu Hakkında

Değerli Öğrencilerimiz,

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın (YÖK) 13.05.2020 tarihli (Oturum No:30) toplantısında Açık Bilim ve Açık Erişim çalışmaları çerçevesinde; üniversitelerde hazırlanan lisansüstü tezler ile bilimsel faaliyetler sonucu ortaya çıkan kitap, makale, kongre bildirileri ve her türlü bilimsel yayının bibliyografik denetimini sağlamak ve açık erişimde araştırma hizmetine sunmak amacıyla, Open Researcher and Contributor ID (ORCID) numarası kullanmalarının zorunlu tutulması kararlaştırmıştır. Çalışma kapsamında; tezli lisansüstü öğrencilerin ORCID (Uluslararası Yazar Kimlik Numarası) almaları ve Yükseköğretim Bilgi Sistemi (YÖKSİS) ile Ulusal Tez Merkezi Otomasyon Sistemi’ne kaydetmeleri istenmektedir.

İlgili karara istinaden tezli lisansüstü programlara (yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik programları) kayıtlı öğrencilerimizin ORCID numaralarını YÖK Ulusal Tez Merkezine kaydetmeleri gerekmektedir. Bunun için YÖK Ulusal Tez Merkezinde üye girişi yaptıktan sonra:

• ORCID numarası olmayan öğrenciler "Üyelik Bilgilerim" veya "Tez Veri Giriş Formu"na girerek "ORCID numarası al" butonuna tıklanıp ORCID numarası alabilir.
  • ORCID numarası olan öğrenciler "Üyelik Bilgilerim" veya "Tez Veri Giriş Formu"na girerek "ORCID numarası al" butonuna tıkladıktan sonra açılan ekranda oturum aç (sign in) seçeneğini seçerek mevcut ORCID numaralarını kaydedilebilir.
  • ORCID numarası var olan ama sistemde hatalı görülen öğrenciler ise "Üyelik Bilgilerim"e girerek ORCID numarasını değiştirebilir.

**Temin edilen ORCID numaralarının Öğrenci Bilgi Sistemi’nde (OBS) “Genel İşlemler” menüsü altında yer alan “Özlük Bilgileri” alanında girişleri yapılarak, sisteme kayıt edilmeleri gerekmektedir.

Tüm öğrencilerimize önemle duyurulur.