Yabancı Dil Hazırlık Aday

Düzey Belirleme ve Yeterlilik Sınavı

Düzey Belirleme ve Yeterlilik Sınavı, öğrencinin kayıt olduğu gün yapılmaktadır

• Hazırlık Sınıfında öğrencilerin düzeylerine uygun sınıflara yerleştirilebilmesi için öncelikle Düzey Belirleme ve Yeterlilik Sınavı (DBYS) yapılır.
  • Dolayısıyla, Üniversiteye ilk defa kayıt yaptırıp Zorunlu Yabancı Dil Hazırlık Sınıfında okuyacak öğrenci, akademik yıl başlangıcında kayıt olduğu gün içinde yapılan DBYS’ye alınır.
  • Özel yetenek sınavı ile lisans programına kesin kayıt yaptıran öğrenci de ÖSYM tarafından merkezi sınavla yerleştirilen öğrencilerin kayıt günleri içinde DBYS’ye katılmak zorundadır.
  • Sınava girmeyen öğrenci Yabancı Dil Hazırlık Sınıfında açılan A1 düzeyine yerleştirilir.
  • Öğrenci, bu şekilde yerleştirildiği düzeye itiraz edemeyeceği gibi sınava daha sonra girmeyi de talep edemez.
  • CEFR ve GSE öğrenim çıktılarına uygun olarak seçilen Düzey Belirleme ve Yeterlilik Sınavı, uluslararası üçüncü kurum ve kuruluşlardan temin edilir.
  • Süreç ve uygulama, ulusal ve/veya uluslararası düzeyde yabancı dil öğretimi alanında otorite olarak kabul edilmiş olan üçüncü şahıs ve kurumlarca denetlenir.
  • Hazırlık Sınıfından muaf olabilmek için öğrencilerin DBYS’den kayıt oldukları programın gerektirdiği düzeye eşdeğer bir puan almaları gerekmektedir.
  • Bu şartı yerine getiremeyen öğrenciler, DBYS sonucuna göre belirlenen sınıflara yerleştirilirler.