Yatay Geçiş | Beykent Üniversitesi
Kayıt & Kabul Aday

Yatay Geçiş

Yatay Geçiş Koşulları


Değerli Aday Öğrencilerimiz,

2024-2025 Akademik Yılı Güz Dönemi yatay geçiş başvuru sonuçlarını https://obs.beykent.edu.tr/oibs/hoa_app/login.aspx adresinden sorgulayabilirsiniz.

Başvuru Koşulları (Yurt içi ve Yurt dışı)

A) ÖSYM Sonuç Belgesi İle Yatay Geçişler
Ön lisans Programlarının 1. ve 2. sınıflarına,
Lisans Programlarının 1.,2.,3. ve 4. sınıflarına,
Kurumlar arası, Yurt Dışı (ÖSYM tarafından yerleştirilenler) ve Kurum İçi yatay geçiş yapılabilir.


Bunun için:
Öğrencinin kayıtlı olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanlarının geçiş yapmak istediği diploma programının girdiği yıldaki taban puanına eşit veya yüksek olması yeterlidir.
Öğrencinin ÖSYM sonuç belgesindeki yıl dikkate alınarak, geçmek istediği bölümün o yıldaki taban puanı türünde eşit veya büyük puanı var ise bu bölüme geçiş başvurusu yapabilir. DGS ile yerleşenler sadece ilgili yıldaki DGS Kılavuzunda öğrencinin ön lisans alanı ile tercih edebileceği yerlere ve DGS puanı dikkate alınarak yatay geçiş başvurusu yapabilir.

Yıllara göre taban puanlara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

B) Başarı Ortalaması İle Yatay Geçişler

*Ön lisans programlarının 2. ve 3. yarıyıllarına; 
*Lisans programlarının ikinci ve üçüncü sınıflarına (Sadece Güz Dönemi İçin)
*Kurumlar arası, Yurt Dışı ve Kurum İçi yatay geçiş yapabilir.
*Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 (4 üzerinden 2.29) olması şarttır.
*Öğrencinin disiplin cezası almamış olması gereklidir.
*İkinci (akşam) öğretim programlarından normal (gündüz) öğretim programlarına geçiş yapmak isteyen ön lisans öğrencilerden, tamamladıkları sınıfa kadar bütün derslerini başarmak ve ilk yüzde on arasına girmiş olmaları koşulu aranır.
*Ön lisans programlarının normal (gündüz) öğretim programlarından ikinci (akşam) öğretim programlarına geçiş yapılabilir.
*Yatay geçişler “Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş Esaslarına İlişkin Yönetmelik” ve YÖK kararları çerçevesinde yapılır.

C) Yurt Dışından Yatay Geçişler

*Tanınırlık: Öğrencinin öğrenim gördüğü üniversitenin (yükseköğretim kurumunun) ve eğitimin yapıldığı programın, YÖK tarafından tanınması gerekir. Yurt dışı üniversitelerden yapılacak başvurularda YÖK tanınırlığı Üniversitemiz tarafından kontrol edilmektedir. 

*Eşdeğerlik: Öğrencinin kayıtlı olduğu diploma programının yatay geçiş yapmak istediği diploma programına eş değer program olması gerekir. İsimleri aynı olan veya ilgili yönetim kurulları tarafından içeriklerinin en az %80 aynı olduğu tespit edilen diploma programları, eşdeğer olarak kabul edilir.

*Kayıt Durumu: Öğrenci, yurt dışındaki herhangi bir yükseköğretim kurumunun bir lisans diploma programında halen kayıtlı öğrenci statüsünde bulunmalıdır. Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş başvurusu yapmak için engel değildir. Kayıtsız statüde olan öğrenciler ise yatay geçiş başvurusunda bulunamazlar. 


*Öğrenim Süresi: Lisans ve Ön lisans programında, Kurumlar arası yatay geçiş için öğrencinin, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının olması şartı hazırlık sınıfından birinci sınıfa başvuru yapacak öğrenciler için aranmayacak olup, öğrenciler ilk iki yarıyıl ve son iki yarıyıla da başvuru yapılabilecektir.


*Genel Not Ortalaması (GNO) : Öğrenim görmekte olduğu sınıf özelinde 100 üzerinden 60 not ortalamasını sağlayamayan öğrencilerin de başvuru yapabilmesine, yatay geçişinin kabul edilmesi halinde intibakının programın yeterli görülen ilgili sınıfına veya bir alt sınıfına olmak üzere başarılı olduğu dersler üzerinden yapılacaktır. 

*Tüm Derslerden Başarılı Olma: Öğrencinin kayıtlı olduğu yükseköğrenim kurumundan almış olduğu tüm derslerden başarı şartı aranmaksızın yatay geçiş başvurusu yapabilirler. Programda aldığı tüm dersleri, en az geçer not ile tamamlamış olması gerekir. Belirtilen başarı koşulunu sağlayamayan ancak kayıt olduğu yıldaki ÖSYM merkezi yerleştirme puanı, geçiş yapmak istediği Üniversite diploma programının o yılki taban puanına eşit veya bu puandan yüksek olanlar, yatay geçiş başvurusu yapabilirler. İlgili yılda Üniversitenin lisans diploma programı puanı oluşmamış ise, öğrencinin yatay geçiş başvurusu ilgili program için değerlendirilemez.


*Taban Puan ve Başarı Sırası koşulu: Öğrencilerin yurt dışında öğrenime başladıkları yılda ÖSYS’ye girmiş ve ilgili programın puan türünde, programın yurt içindeki eşdeğer programlar için belirlenmiş en düşük taban puana eşit veya yüksek puana sahip olması gerekir.

Başvuru İçin Gerekli Belgeler (Yurt Dışı)

  1. Öğrenci Belgesi (Noter onaylı Türkçe çevirisi) (Son 1 ay içinde alınmış belgenin aslı, öğrencinin Üniversiteye hangi tarihte kayıt yaptırdığı, sınıf/fakülte/bölüm/program adının belirtilmesi ve halen kayıtlı öğrenci olduğu bilgisi mutlaka açıkça yer almalıdır.)
  2. Transkript Belgesi (Noter onaylı Türkçe çevirisi) (İlk ders aldığı dönem itibariyle tüm dönemlerin yıl ve sınıf bazında yazılı olması ve not ortalamasının 4’lük sistemde açıkça belirtilmesi)
  3. Disiplin Durumunu Belirten Belge (Noter onaylı Türkçe çevirisi)
  4. Kayıtlı olduğu üniversitede kayıt dondurma işlemi yapıldı ise yapılan dönemlere ait belge (Noter onaylı Türkçe çevirisi)
  5. Kayıtlı olduğu üniversiteye giriş yaptığı kayıt yılına ait ÖSYS/YKS puan kartı, ÖSYS/YKS yerleştirme belgesi veya muadil sayılan belgeler
  6. Yurda Giriş/Çıkış Belgesi (Emniyet Genel Müdürlüğünden alınacak veya E-Devlet çıktısı)
  7. Pasaport Fotokopisi (Yurda giriş-çıkış yaptığını gösteren bütün sayfalar dahil)
  8. Kayıtlı olduğu üniversitede hazırlık okuduğu dönemlerin açıkça belirtilmesi, yabancı dil eğitimi aldığına dair dil belgesi ve İngilizce yeterlilik belgesi ayrı olarak alınması gerekmektedir. (Noter onaylı Türkçe çevirisi)
  9. Eğitim dili İngilizce olan programlara başvuru için İngilizce yeterlilik belgesi
  10. Okul Tanıma Belgesi
  11. Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  12. Lise Diploması Fotokopisi
  13. 2 Adet Fotoğraf (Kesin kayıt esnasında)
  14. Ders İçerikleri (Noter onaylı Türkçe çevirisi)
  15. Öğretim Planı (Noter onaylı Türkçe çevirisi)

 

İSTANBUL BEYKENT ÜNİVERSİTESİ 2024-2025 EK MADDE 1 YATAY GEÇİŞ BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME TAKVİMİ
YILBAŞVURU
BASLANGIÇ
BAŞVURU BİTİŞDEĞERLENDİRME
BAŞLANGIÇ
DEGERLENDİRME
BİTİŞ
SONUÇKESİN KAYIT
BAŞLANGIÇ
KESİN KAYIT BİTİŞ
2024-202501.08.202415.08.202416.08.202420.08.202421.08.202422.08.202423.08.2024

 

 

İSTANBUL BEYKENT ÜNİVERSİTESİ 2024-2025 BAŞARI ORTALAMASI İLE YATAY GEÇİŞ BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME TAKVİMİ
YILBAŞVURU
BASLANGIÇ
BAŞVURU BİTİŞDEĞERLENDİRME
BAŞLANGIÇ
DEGERLENDİRME
BİTİŞ
SONUÇKESİN KAYIT
BAŞLANGIÇ
KESİN KAYIT BİTİŞYEDEK KAYIT
BAŞLANGIÇ
YEDEK KAYIT BİTİŞ
2024-202516.07.202402.08.202403.08.202411.08.202412.08.202413.08.202414.08.202415.08.202415.08.2024

 

 

1. Öğrencinin öğrenim gördüğü programda almış olduğu dersleri ve başarı notlarını gösterir transkript (kapalı zarf içinde teslim edilmelidir.)
2. Öğrenci Belgesi (güncel)
3. Öğretim planı ( lisans için 8, ön lisans için 4 yarıyıllık dersleri gösterir liste )
4. Ders içerikleri ( kurum veya noter onaylı tamamladığı yarıyıla kadar başarılı olduğu derslere ait )
5. Disiplin durumunu belirten belge (transkript üzerinde disiplin durumu belirtilmiş ise ayrıca belge istenmez.)
6. Öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırdığı yıla ait yerleştiğini belirten ÖSYM sonuç belgesi 
7. Öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumuna kayıt yaptırdığı yıla ait tüm puanları içeren ÖSYM sonuç belgesi
8. Öğrencinin daha önce öğrenim gördüğü başka yükseköğretim kurumları var ise onaylı transkriptleri

2024 - 2025 Güz Dönemi Lisans Kontenjanları

2024-2025 Güz Dönemi Önlisans Yatay Geçiş Kontenjanları

Formu Doldur