Aday

Gelecekteki Hayatınızın İlk Gününe Hazırlık: Tercih Dönemi

Gelecekteki Hayatınızın İlk Gününe Hazırlık: Tercih Dönemi 

Ders çalışma planları, verilen emekler, çözülen denemeler, ders tekrarları derken hiç geçmeyecek dediğimiz o günleri geride bıraktık. 

Üniversite’ye başladığınız o günü tam olarak gelecekteki hayatınızın ilk günü olarak değerlendirebiliriz. Şimdi gelecekteki hayatımnızın ilk günü için hazırlık yapma zamanı!

Tercih Dönemine Hazırlık

Tercih döneminin başlamasıyla birçok soru da bizlerle olabiliyor. Neyi, nereye, nasıl yazmamız gerektiğiyle ilgili binlerce yorumla karşı karşıya kalabiliyor ve kendimizi karmaşık bir süreç içinde hissedebiliyoruz. Genel olarak değerlendirdiğimizde tercih dönemi gerçekten ciddiye alınması gereken ve sistematik ilerlenmesi gereken bir süreç olarak karşımıza çıkarken bu sürecin üstesinden gelmek de bir bakıma kendimizi tanımak, ne istediğimizi bilmekten geçmektedir.

Ne istediğimizden emin olmadığımızda, tercih sürecinde öncelik sırası belirlememiz de zor olacaktır. Bu durumun üstesinden gelmek için “Mesleki Eğilim Envanteri” belirleyici bir noktada destek olabilmektedir. Yatkın olduğumuz alanlar belirlendikten sonra ise karşımıza çıkan meslek grupları arasında bir araştırma yapmak listenizi daraltmak işinizi kolaylaştıracaktır. Mevcut belirlemiş olduğunuz bölümlerde çalışma alanları, ek eğitim süreçleri vb gibi detayları da araştırıp tercih döneminde daha kolay ilerleyebiliriz.

Doğru Tercih Nasıl Yapılır? 

Tercih döneminde tıpkı sınava hazırlanır gibi sistematik gidilmesi daha doğru tercih listesi oluşturmak açısından önemlidir. Tercih etmek istediğimiz bölüm/bölümler ve üniversite konusunda ayrıntılı araştırma yapılması tercih listesinin oluşturulmasına yardımcı bir diğer unsur olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Tüm araştırma süreci tamamlandıktan sonra ise listemizi oluştururken dikkat edilecek unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Tercih döneminde işin uzmanından destek almak süreç açısından en önemli maddedir.
  • Bu bir sıralama sınavıdır ve sıralamaya uygun tercih listesi hazırlamak, tercihi yaparken belirli oranlar belirlenerek ilerlenmesi gerekmektedir. Sadece kendi sıralamanız çevresinde ilerlememek önemli bir detay olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Üniversiteye yerleşirken en yüksek sıralamayla hangi bölüme yerleşecekse o bölüme yerleşme durumunun olacağı unutulmamalıdır. 
  • Tercih edilecek üniversitenin yerleşkesinin konumu, eğitim olanakları ve ek kariyer fırsatlarının neler olduğunun iyi araştırılması gerekmektedir. Bu durum elbette bölüm bazlı değişiklik göstermektedir. 
  • Tercih listesinde 24 bölüm/üniversite yazılabilir. Tercih listesinin sınırlı tutulmasının ise riskli olduğu ve tercih listesini mümkün olduğunca doldurmanın önemli olduğu unutulmamalıdır. 
  • Gitmek istenilmeyen bölümü ve ya üniversiteyi listeye eklenmemesi gerektiği unutulmamalıdır. Tercih edip yerleşip kayıt yapılmama durumunda okul puanının yarısının kesileceği unutulmamalıdır. 
  • Sıralama oluştururken öncelik sırası belirleyerek ilerlenebilir. Bu liste bölüm bazlı kendi içinde sıralanabileceği gibi tercih edilecek bölümler sıralamaya göre de kendi içinde sıralanabilir bu tamamen öğrenci özelinde gelişmesi ve düzenlenmesi gereken bir detaydır ve dikkat edilmesi gerekmektedir.
  • Tercih edilecek bölümlerin özel koşullarının ne olduğuna mutlaka bakmak gerekmektedir.  

Tüm bu maddeler dışında listenin son halinin bir uzmana gösterilip son güne bırakmadan sisteme girişi yapılması gerekmektedir. 

Güzel bir süreç olsun.. 

 

Fadime EKİCİ BENGÜ

Beykent Üniversitesi Rehber Öğretmeni

Formu Doldur