TEKNOFEST’te ‘Protez Kol Projesi’ ile Türkiye 2’ncisi Oldular
Tarih: 05 Eylül 2022

TEKNOFEST’te ‘Protez Kol Projesi’ ile Türkiye 2’ncisi Oldular

Teknofest Havacılık Uzay ve Teknoloji Festivali finalinde yarışan Beykent Üniversitesi Makine Mühendisliği Kulübü öğrencileri VenArm Robotik Protez Kol projesi ile ‘Sosyal İnovasyon’ kategorisinde Türkiye 2’ncisi oldu.

TEKNOFEST İnsanlık Yararına Teknoloji Yarışması ‘Sosyal İnovasyon’ kategorisinde dereceye giren projeler ödüllendirildi. Ampute bireylerin daha rahat sosyal hayata adapte olabilmesi için öğrenciler tarafından tasarlanan VenArm Robotik Protez Kol projesi “Sosyal İnovasyon” kategorisinde Türkiye 2’ncisi oldu.

AMPUTE BİREYLERİN SOSYAL HAYATTA YAŞADIĞI ZORLUKLARI ORTDAN KALDIRMAK AMAÇLANIYOR

Projeleri hakkında konuşan Beykent Üniversitesi öğrencisi ve takım kaptanı Mete Han Korkmaz, “Amputasyon artık hayatı kısıtlayamamalı vizyonuyla başladığımız projeye robotik koldan esinlenerek tasarladığımız protezde amacımız ampute bireyin kolundaki iki ana kastan aldığımız verileri tamamen özgün kodladığımız yazılımımıza ileterek ilgili motorları harekete geçirip ampute bireyin sosyal hayatta yaşadığı zorlukları tamamen ortadan kaldırmaktı. Yazılımımız milisaniyede bir derecelik bir hassasiyet ile, kolu yönetebilmemizi sağladığı için amputenin hassas nesnelerle rahatlıkla etkileşime girebilmesini sağlamakla beraber, açma-kapama, bilek çevirme, kart-anahtar tutma, mouse kavrama ve kullanma, yazı yazma gibi fonksiyonların yanında 6 adet günlük hayatta kullanabileceği barış işareti, tamam işareti gibi fonksiyonları da gerçekleştirmesine olanak sağlıyor” ifadelerini kullandı.

İnsanlık Yararına Teknoloji Çalışması kapsamına alınan projede yer alan diğer öğrenciler ise şu şekilde:

Elif Şenyiğit

Yusuf İslam Yavuz

Cem Bora Hasgül

Berke Bay

Umut Kurtuluş

Zeynep Taşkıran

Başaralp Çıtak