Yerleşkeler
Tarih: 09 Temmuz 2019

15 Temmuz Şehidi Mezunumuz Fatih Satır’ın Adı, Amfiye Verildi

9 Temmuz'dan itibaren başlayarak, hafta boyunca devam eden 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinliklerimizin finalinde, 15 Temmuz Şehidi Mezunumuz Fatih Satır’ın adı Büyükçekmece Yerleşkesi Yeni Bina’daki bir amfiye verildi.

Fen-Edebiyat Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümünden 2014 yılında mezun olan Satır, 15 Temmuz gecesi darbe girişimine karşı harekete geçmişti. Satır, İstinye’de bulunan Borsa İstanbul’un önüne üzerine açılan ateş sonucu şehit olmuştu.

Üniversitemiz, şehidimizin adını ölümsüzleştirmek amacıyla, Büyükçekmece Yerleşkesi Yeni Binadaki bir amfinin adını Şehit Fatih Satır Amfisi olarak değiştirdi.

‘‘Demokrasinin ve demokratik tercihlerin önünde hiçbir şey duramaz’’

Satır Ailesinin de katıldığı törende konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Murat Ferman, 15 Temmuz etkinliklerinin bir güne sığdırılmaması gerektiğini ve bu nedenle Üniversitemizce 9 Temmuz’dan bu yana, şehitlerimizin her gün düzenlenen etkinliklerle yad edildiğini belirterek, ‘‘Nereden gelirse gelsin, iktidarda muhalefette kim olursa olsun, kimler tarafından ve ne adına yapılırsa yapılsın, bu gibi hareketler ve girişimler asla kabul edilemez. Demokrasinin ve demokratik tercihlerin önünde hiçbir şey duramaz. Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi egemenlik kayıtsız, şartsız milletindir. Bunun üstünde bir güç olmaması gerekir. Biz de 15 Temmuz vesilesiyle bir kere daha bir üniversite, aydın kesimi yetiştiren aydınlar olarak bunun altını çizmek istedik. 250’yi aşkın şehitlerimizden bir tanesi merhum şehit mezunumuz Fatih Satır bizler için canını teslim etti. Onun anısı adına hem adını bir amfimize verdik, hem de şehidimizin babası tarafından hem dikimi hem de duası edilen bir demokrasi çınarını da yerleşkemizde uzun yıllar dayanıklı yaşaması serpilip büyümesi için dikmiş bulunuyoruz. 15 Temmuz takvimlerde sadece bir gün önemli olan o günü bir gün olamaya hapsetmemek. Onun anlamını, manasını ve bize karşı getirdiği sorumlulukların bilincinden olmak” diye konuştu.

“15 Temmuz Şehitleri asla unutulmayacak”

Baba Turan Satır da çok büyük bir gurur yaşadığını söyleyerek, “Valla bundan daha güzel bir gurur olamaz. Sadece benim oğluma değil, bütün şehitlerimize şükran borçluyuz. Evet, benim oğlum burada okuduğu için adı buradaki bir amfiye nasip oldu, fakat bütün şehitler benim için aynı eş değerde. 15 Temmuz Şehitleri asla unutulmayacak. Yani bu çiçekler hiçbir zaman solmayacak. Bu asil yürekli insanlar var oldukları sürece biz bölünmez bir bütünüz. Biz sevgi yumağıyız. Oğlum benim omzuma öyle bir madalya taktı ki, o madalyayı Allah’tan başka kimse sökemez. O orada mutlu, biz burada onun adına mutluyuz. Bizi her gün mutlu etmeye devam ediyor. Herkese çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Törenin ardından, Büyükçekmece Yerleşkesi Yeni Binadaki bahçeye Demokrasi Çınarı dikilerek, şehitlerimizin anısı ölümsüzleştirildi.

Hafta boyunca etkinlik gerçekleştirildi

Üniversitemiz tarafından düzenlenen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri 9 Temmuz Salı günü başladı.

9 Temmuz Salı

Büyükçekmece Yerleşkesi Yeni Binada başlayan etkinlik için açılış konuşması Rektörümüz Prof. Dr. Murat Ferman tarafından yapıldı. Prof. Dr. Ferman’ın açılış konuşmasının ardından, Açık Etkinlik Alanında, Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Hamdi Ünal ve Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emre 

Tandırlı’nın katkılarıyla ‘Resimlerle 15 Temmuz’ sergisi ziyarete açıldı.

10 Temmuz Çarşamba

Etkinlik, 10 Temmuz Çarşamba günü Büyükçekmece Yerleşkesinde devam etti. İkinci gün etkinlikleri kapsamında, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ali Şeylan ‘Şiirlerle 15 Temmuz’u anlattı.

Dr. Şeylan’ın ardından, Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. M. Kerem Doksat ve Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Neslim Güvendeğer Doksat ’15 Temmuz’un Yarattığı Psikolojik Travmalar’ konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Büyükçekmece Yerleşkesinde gerçekleştirilen olan ikinci gün etkinliklerinin finalini ise Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ayşegül Kaptanoğlu yaptı. Prof. Dr. Kaptanoğlu, ’15 Temmuz 2016 Akşamı Hastanelerin Acil Servislerindeki Durum’u katılımcılarla paylaştı.

11 Temmuz Perşembe

Etkinlikler, Büyükçekmece Yerleşkesi Yeni Bina'da  Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarımı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emre Tandırlı’nın '15 Temmuz ile İlgili Tematik Kolaj Çalışması' ile devam etti.

Ayazağa – Maslak Yerleşkesindeki etkinlikler kapsamında ise, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Makal’ın moderatörlüğünde, İletişim Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Cansel Poyraz Akyol ‘CNN’de O Gece – Paneli’ ile katılımcılarla buluştu.

12 Temmuz Cuma

Etkinlikler, Taksim Yerleşkesi Adem Çelik Amfisinde sürdü. Taksim’deki etkinliklerin açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Murat Ferman gerçekleştirdi. Prof. Dr. Ferman’ın konuşmasının ardından ’15 Temmuz Destanı Belgesel Gösterimi’ yapıldı.

Belgesel gösteriminin ardından etkinlikler; İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turgut Özkan’ın, ’15 Temmuz’un Türk Ekonomisine Etkisi’ne dair, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Armağan Gözkaman’ın ’15 Temmuz’un Türk Dış Politikasına Etkisi’ne dair, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Akile Reşide Gürsoy Şatıroğlu’nun ‘Türkiye’de Darbeler Tarihi’ne dair, Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar’ın ‘Milli Güvenlik Meselesi Olarak 15 Temmuz’a dair değerlendirmeleriyle tamamlandı.

15 Temmuz Pazartesi

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinliklerinin finalinde ise, 15 Temmuz Şehidi Mezunumuz Fatih Satır’ın adı Büyükçekmece Yerleşkesi Yeni Bina’daki bir amfiye verildi. Etkinlikler, Büyükçekmece Yerleşkesi Yeni Bina Bahçesinde gerçekleştirilen olan Demokrasi Çınarı Dikme Töreni ile son buldu.